Jak degustować whisky? – podstawy sztuki kosztowania trunków

0
244
degustacja whisky
Aby dobrze degustować whisky, potrzeba przede wszystkim podstaw |fot.: materiał partnera

Whisky jest alkoholem z wyższej półki, zdobywającym uznanie u wielu smakoszy na całym świecie. W zależności od gustu, trunek ten można spożywać na dwa sposoby – towarzysko i degustacyjnie. O ile ten pierwszy nie wymaga od konsumenta większej wiedzy i zaangażowania, to sama sztuka degustacji może okazać się już niekiedy problematyczna.

Aby dobrze degustować whisky, potrzeba przede wszystkim podstaw. Nikt od razu nie urodził się kiperem, a dojście do perfekcji bez odpowiedniego przygotowania i wiedzy, jest po prostu niemożliwe. Dlatego też, w poniższym wpisie postaramy się w kilku krokach przedstawić proces degustacji tego trunku, a także odniesiemy się do kwestii samego przygotowania. Zapraszamy!

Wybór whisky na początek – jaki gatunek okaże się najlepszy?

Rozpoczynając przygodę z degustacją i mając na ten cel odłożoną mniejszą lub większą sumę pieniędzy, od razu chcielibyśmy kupować najrozmaitsze gatunki whisky. Nie jest to dobry kierunek, gdyż przez wzgląd na różnorodność może zniechęcić nas do dalszych prób degustacji. Swoją przygodę warto rozpocząć od łagodnych whisky – to zazwyczaj szkocki Single Malt, któremu wielu kiperów poświęca podczas prowadzenia degustacji najwięcej czasu. Region pochodzenia oraz metoda produkcji ma ogromne znaczenie w kwestii późniejszych walorów smakowych.

Warto na początek odpuścić sobie trunki z nutami torfu, dymem czy wodorostami. Na wszystko przyjdzie czas – sam start ma nas jednak wprowadzić w świat whisky i sprawić, byśmy odkryli podstawowe smaki, do których w przyszłości będziemy się odnosić.

degustacja whisky
Schemat degustacji whisky nie jest na tyle skomplikowany, aby ktoś miał sobie z nim nie poradzić | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Warunki picia i dobór szkła

Niekiedy podczas warsztatów degustacyjnych pojawiają się pytania: dlaczego w whisky nie ma lodu? Odpowiedź jest prosta – zbyt niska temperatura nie pozwala doświadczyć wszystkich nut smakowych i esencjonalnych, jakie dana whisky ma do zaoferowania. Chcąc więc przeprowadzić degustację w zbliżonych do profesjonalnych warunkach, trunek należy podawać w temperaturze rzędu 18 – 22 oC. Niezwykle ważne w samej degustacji jest pomieszczenie. Powinno być w nim możliwie jasno, aby móc ocenić whisky po kolorze. Do tego dochodzi jeszcze konieczność przewietrzenia pokoju przed podejściem do prób smakowych.

Sama degustacja whisky powinna odbywać się przy użyciu kieliszków do tego przeznaczonych. Mowa tutaj o popularnych sniferach, których ścianki zbiegają się przypominając tym samym kształt tulipana.

Podstawowe kroki degustacji whisky

Schemat degustacji whisky nie jest na tyle skomplikowany, aby ktoś miał sobie z nim nie poradzić. Różni się natomiast nieco od standardowego spożywania tego trunku. Postaramy się wiec opisać proces kosztowania whisky w kilku punktach, do których zaliczamy:

  • Wypełnienie kieliszka trunkiem na około 30 ml;
  • Analizę wyglądu i koloru whisky;
  • Zakręcenie płynem po ściankach w celu uwolnienia aromatu;
  • Analizę sensoryczną – krótki i szybki wdech pozwalający poczuć pełną esencję;
  • Próbę smakowa – dokładne rozprowadzenie whisky po całej powierzchni jamy ustnej;
  • Skupienie uwagi na finiszu i jego szczegółowy opis;
  • Przeniesienie wszystkich myśli i spostrzeżeń odnośnie smaku na kartkę papieru.

Materiał partnera zewnętrznego