Kawa w kapsułce – dlaczego warto po nią sięgnąć?

0
64
kawy w kapsułkach ziarno kawy
Kapsułka przebijana jest dopiero w ekspresie, co dodatkowo zapobiega rozsypaniu zmielonych ziaren, a zarazem gwarantuje nam świeżość i pełnię walorów przygotowywanego napoju | fot.: materiał partnera zewnętrznego

O smaku i aromacie kawy decyduje kilka czynników. To między innymi rodzaj i jakość ziaren, metoda palenia, stopień zmielenia oraz sposób parzenia. Ekspresy kapsułkowe dają możliwość przygotowania wielu rodzajów kaw ze względu na szeroki wybór kapsułek, które kryją w sobie znakomite smaki i aromaty. Dlaczego jeszcze warto zdecydować się na kawę w kapsułkach?

Zawsze świeża kawa

Niektórym z nas trudno jest wyobrazić sobie poranek bez kawy. Zdarza się jednak, że rano nie mamy zbyt wiele czasu na jej mielenie i tradycyjne parzenie, dlatego często wcześniej mielimy ziarna i trzymamy je na zapas w puszkach lub kupujemy kawę już zmieloną. Niestety złe przechowywanie może doprowadzić do zwietrzenia, a nawet pleśnienia kawy ze względu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych – słońca, powietrza czy wilgoci. Wówczas traci ona nie tylko swój wyjątkowy aromat, ale i smak i zazwyczaj nie nadaje się do użytku. Takiego ryzyka możemy jednak uniknąć, wybierają kapsułki do kawy, ponieważ są hermetycznie zamknięte, co chroni kawę przez wilgocią i wietrzeniem. Kapsułka przebijana jest dopiero w ekspresie, co dodatkowo zapobiega rozsypaniu zmielonych ziaren, a zarazem gwarantuje nam świeżość i pełnię walorów przygotowywanego napoju.

Wysokiej jakości ziarna

Czym jeszcze wyróżnia się kawa w kapsułkach? Renomowani producenci, jak np. Nespresso, zapewniają jakość kawy w duchu zrównoważonego rozwoju. Zbiory owoców kawowca odbywają się bez ingerencji w naturalny wzrost roślin, dzięki czemu kapsułki z kawą posiadają doskonałe nuty zapachowe. Warto wiedzieć, że uprawa kawowców wymaga odpowiednich warunków, na które składają się rodzaj gleby, poziom opadów czy optymalna temperatura.

Na plantacjach, z których pochodzi kawa Nespresso, ziarna kawowca są ręcznie zbierane, co pozwala na odrzucenie niedojrzałych lub przejrzałych owoców. Bardzo ważną rolą w procesie wytwarzania kawy odgrywa staranna praca ludzka, innowacyjna myśl technologiczna  oraz doświadczenie. Nie sposób pominąć także kolejnego istotnego aspektu – Nespresso prowadzi działania w duchu równoważonego rozwoju, angażując farmerów, którzy zdobywają wciąż nową wiedzę i doświadczenie, a to przekłada się na jeszcze lepszą jakość prowadzonych upraw.

Idealnie odmierzone proporcje

Kapsułki do kawy Nespresso kryją w sobie świeżo zmielone ziarna o idealnie odmierzonych porcjach – to właśnie dzięki temu przygotowywana z nich kawa jest tak samo dobra za każdym razem – o wyważonym i harmonijnym smaku i aromacie. Nieodpowiednie proporcje wykorzystywanej kawy do wody mogą spowodować, że napój będzie cierpki i gorzki, co z pewnością wyczują prawdziwi miłośnicy kawy. Natomiast kapsułki do kawy pozwolą na przygotowanie idealnego napoju w ekspresowym tempie, dzięki czemu będziemy mieli więcej czasu na delektowanie się chwilą.

Codziennie inne smaki i aromaty

Czasami warto pozwolić sobie na eksperymenty, by odnaleźć swoje ulubione smaki i aromaty. Kapsułki do kawy to nie tylko klasyczna mała czarna czy delikatne cappuccino. Renomowani producenci nieustannie starają się sprostać oczekiwaniu konsumentów, dostarczając im szeroki wachlarz możliwości. W przypadku Nespresso, do wyboru jest kilkadziesiąt rodzajów kaw o wyjątkowych smakach, dlatego z pewnością każdy kawosz znajdzie swój ulubiony. Dzięki ekspresom kapsułkowym nie trzeba udawać się do kawiarni, aby skosztować profesjonalnej kawy – posiadając to urządzenie możemy sami możemy poczuć się, jak najlepszy barista!


Materiał partnera zewnętrznego