Które produkty spożywcze można mrozić i przez jak czas?

0
1868
owoce zamrożone w kostkach lodu
Większość owoców takich jak wiśnie czy maliny, swoją zdatność do spożycia utrzyma przez około 3-4 miesiące | fot.: stock.adobe.com

Mrożone jedzenie potrafi być wybawieniem w dni, w których sklepy są pozamykane. Przydaje się również w chwilach, kiedy nie mamy ochoty na wychodzenie z domu lub w sytuacji kiedy najzwyczajniej w świecie nie mamy czasu na gotowanie. Tylko co mrozić i ile możemy to trzymać w zamrażarce?

Mrożenie jedzenia – jak to robić dobrze?

Mrożenie różnego rodzaju pożywienia jest coraz bardziej popularne i częściej praktykowane. Wszystko przez fakt, że marnowanie jedzenia jest niemodne, a ludzie kładą coraz większy nacisk na to, aby wszystkie swoje zapasy zużyć. Mrożenie jedzenia jest zbawiennie dla tych, którzy nie lubią chodzić każdego dnia po sklepach. Jednak przy mrożeniu jakiegokolwiek jedzenia należy zachować pewne środki, mianowicie:

  • nie mrozić ponownie już raz rozmrożonego jedzenia
  • mrozić jedynie świeże jedzenie
  • każdą mrożonkę warto opisać datą
  • zachować czystość w zamrażarce
  • nie jeść produktów po terminie ich ważności

Wszystkie te działania mają na celu zapobieganie rozwojowi bakterii. Dzięki temu zminimalizujemy szanse na zatrucie się nieświeżym lub źle przygotowanym mrożonym jedzeniem.

Jakie produkty mrozić i jak długo?

Mięso

W zależności od rodzaju mięsa, mrozimy je od 2 do 12 miesięcy. Ważne jest, aby było ono świeże i dobrze zapakowane. Rodzaje mięsa, które możemy zamrozić i czas, po którym nie nadają się do spożycia to:

  • Mięso mielone tłuste – 2 miesiące
  • Bażant, kaczka, gęś, kurczak – 4 miesiące
  • Wieprzowina – 6 miesięcy
  • Wołowina – 10 miesięcy
  • Dziczyzna – 12 miesięcy.
  • Ryby

Ryby na ogół dzielimy na dwie grupy, które możemy przetrzymywać zamrożone przez różny okres czasu:

  • Węgorz, śledź, halibut, makrela – 3-4 miesięcy
  • Dorsz, szczupak, flądra, łosoś – 5-7 miesięcy

Owoce i warzywa

Większość owoców takich jak wiśnie czy maliny, swoją zdatność do spożycia utrzyma przez około 3-4 miesiące. Po tym czasie lepiej się nie narażać i nie korzystać z produktów. Zamrożone grzyby możemy przechowywać przez nawet około 8 miesięcy.

Natomiast warzywa możemy podzielić na grupy :

  • Warzywa korzeniowe (seler, marchew, burak) – 3-4 miesięcy
  • Warzywa strączkowe (fasola, bób) – 8 miesięcy
  • Warzywa miękkie (papryka, cukinia) – 12 miesięcy

Inne produkty spożywcze

Możemy mrozić dużo innych produktów spożywczych. Należą do nich na przykład :

  • Surowe ciasto lub chleb – 3-4 miesiące
  • Ser żółty – 4 miesiące
  • Gotowane dania – 3 miesiące

Czego nie należy mrozić?

Istnieją również produkty, które po zamrożeniu nie nadają się do spożycia. Są to między innymi :

  • Jajka
  • Warzywa z dużą ilością wody (ogórek, sałata)
  • Ugotowane ziemniaki, ryż, kasza
  • Śmietana, majonez
  • Potrawy z dodatkiem żelatyny
  • Owoce z dużą zawartością wody (arbuz, pomarańcza)
  • Miękkie sery

Mrozić czy nie?

Oczywiście, że mrozić! Mrożone jedzenie to niesamowita oszczędność czasu. Zamiast chodzić po sklepach możemy wyciągać produkty z zamrażarki. Poza tym ugotowane potrawy, można przechować na inny ciężki, pełen obowiązków dzień, kiedy nie chce nam się gotować lub po prostu nie mamy czasu na stanie przy garnkach. Mrożenie produktów pozwala nam także zaoszczędzić pieniądze. Nie marnujemy jedzenia, a dzięki temu nie musimy go więcej kupować. Dobrze zamrożone dania smakują jakbyśmy dopiero wyciągnęli je z garnka. To niesamowite ułatwienie z którego powinniśmy korzystać.

Czytaj także:

Jeszcze dobre czy już do wyrzucenia – czyli jak ocenić czy żywność jest zepsuta

ESZ