Dieta keto – co warto wiedzieć?

0
824
dieta keto śniadanie
Dieta ketogeniczna w najprostszym tłumaczeniu to sposób odżywiania się głównie przy pomocy tłuszczów | fot.: stock.adobe.com

Dieta ketogeniczna nazywana w skrócie keto to jedna z najpopularniejszych diet tego roku.  Kolorowe czasopisma oraz strony internetowe pełne są artykułów na temat zalet tego sposobu odżywania a firmy katerignowe prześcigają się w coraz to bardziej rozbudowanych propozycjach dań keto. Czy jednak tak właściwie jest dieta ketogeniczna, jakie są jej założenia i jakie daje efekty? Dowiesz się czytając tekst poniżej.

Założenia diety keto i efekty jej stosowania

Dieta ketogeniczna w najprostszym tłumaczeniu to sposób odżywiania się głównie przy pomocy tłuszczów. To one są podstawą codziennego menu, zaś białko i węglowodany stanowią w nim jedynie, odpowiednio 20% i 10%. Tak duża podaż tłuszczów ma za zadanie wprowadzenie organizmu w stan ketozy, od której wzięła się nazwa całej diety.

Ketoza jest stanem, w którym nasz organizm zaczyna wykorzystywać tłuszcz jako główne źródło energii, dzięki czemu osoba będąca na diecie keto może schudnąć nawet do 4 kg w ciągu dwóch pierwszych tygodni! W dalszych tygodniach zazwyczaj dochodzi do spowolnienia tempa chudnięcia, jednak dalej u większości utrzymuje się na wysokim poziomie 1 kg tygodniowo. Co ciekawe ten sposób żywienia pozwala na znaczne obniżenie stężenia glukozy we krwi, dlatego jest polecana osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Dieta ketogeniczna jest również jedna z tych diet, gdzie nie musimy bać się o ciągłe uczucie głodu. Tak wysoka ilość tłuszczu nasyci nawet największego głodomora.

Co i jak jeść?

Według założeń diety keto nie ma jednego wzoru spożywania posiłków. Jedyne o czym należy pamiętać to regularność w jedzeniu, dlatego większość osób będących na tej diecie zjada kolejne posiłki co około 3-4 godziny. Nie ma tutaj określonej liczby posiłków, ogranicza nas jedynie kaloryczność, którą ustala się indywidualnie.

Wśród produktów polecanych w diecie keto są oczywiście te, które zawierają dużo tłuszczów. Mogą to być mięsa, tłuste ryby, jaja, masło czy orzechy.  Wśród warzyw, które na tej diecie są głównym źródłem węglowodanów, poleca się kalafior, brokuły, pieczarki, szparagi, jarmuż, sałatę, kapustę oraz szpinak.  Z kolei owoce powinny pochodzić głównie z grupy jagód ( borówki, truskawki, maliny), ponieważ zawierają one znacznie mniej cukru, niż np. banany. W diecie keto poleca się również spożywanie tłustego i niezwykle zdrowego awokado.

Na liście rzeczy zakazanych znajdują się głównie produkty wysoko przetworzone, słodycze oraz napoje i soki. Osoby będące na diecie keto nie powinny jeść również:

  • owoców takich jak banany, winogrona, ananasy, arbuzy i jabłka,
  • nabiału light,
  • warzyw z dużą zawartością skrobi, w tym ziemniaków,
  • płatków owsianych i śniadaniowych,
  • makaronów i ryżu, produktów z pszenicy.

Zaleca się również odstawienie słodkich alkoholi i piwa, na rzecz wytrawnego, czerwonego wina.

Dieta ketogenicza to niezwykle ciekawy sposób żywienia, który udowadnia, że odchudzanie nie oznacza głodówki. Jej popularność i coraz większa liczba osób chwalących się niesamowitymi efektami diety to dowód, że warto jest poświęcić kilka chwil na zastanowienie się, czy może to właśnie dieta keto będzie tą odpowiednią dla Ciebie.

MKA