Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulce

Pyszne wiosenne śniadania

Wiosna to okres, kiedy mamy ochotę zmieniać rzeczy w swoim życiu na lepsze. Często dotyczy to także tego, co jemy. Chcemy wtedy, żeby to,...

Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy  wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas...
tłuszcze trans w maśle i margarynie

Ile tłuszczów trans skrywa masło i margaryna?

Czy masła i margaryny są zdrowe i dobre dla ludzkiego organizmu? To sprawdzili eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny...
tiramisu

Kulinarna podróż do Włoch

Włochy to raj piękny, słoneczny, pełen urokliwych zakątków i historycznych miejsc. Kto raz odwiedzi to miejsce, na pewno będzie chciał tam wrócić. Jest to...
kuchnia grecka

Teo Vafidis o sekretach greckiej kuchni

Grecy słyną ze swojego sposobu bycia, temperamentu, antycznej kultury, tradycji, ale przede wszystkim – kuchni. Delikatne mięsa, wyborne sery, świeże owoce morza, oliwki i...
Ptasie mleczko, czekoladki

Polski smakołyk od 80 lat podbija podniebienia

Kiedyś było sprzedawane na wagę i pakowane jak cukierki w sreberko. Później trafiło do bombonierek, w nich czasem brakowało jednej kostki. Teraz kiedy produkcją...
letnie orzeźwienie

Z letnimi upałami walcz napojami

Wysokie temperatury i wzmożony wysiłek fizyczny związany ze spędzaniem czasu na świeżym powietrzu mogą prowadzić do odwodnienia. Choć najlepsza na walkę z pragnieniem jest woda, istnieją...
ocet jabłkowy

Niezastąpiony ocet jabłkowy

Wielu zna go jedynie jako skuteczny i ekologiczny środek do czyszczenia o specyficznym zapachu. Warto jednak poznać właściwości octu jabłkowego, bo jest to produkt...
Czekolada na gorąco z malinami

Na przekór jesiennej aurze – przepis na gorącą czekoladę z malinami

Upalne, letnie dni i ciepłe wieczory na dobre odeszły w zapomnienie. Dlatego właśnie teraz, gdy aura za oknem nie nastraja pozytywnie, warto zafundować sobie...

Tosty z buraczanym hummusem – na dobry początek dnia

Buraki to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, często jednak niedoceniane i wykorzystywane jedynie do tradycyjnych potraw, np. barszczu. Szczególnie...

Najnowsze