jak parzyć kawę

Rób kawę jak barista

1
W zaciszu własnego domu można przyrządzić wyjątkową kawę, tak jak profesjonalny barista. 90 proc. smaku zyskujemy świeżym zmieleniem. Co zresztą? Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych...
tłuszcze trans w maśle i margarynie

Ile tłuszczów trans skrywa masło i margaryna?

1
Czy masła i margaryny są zdrowe i dobre dla ludzkiego organizmu? To sprawdzili eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny...

Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

1
Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy  wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas...
piwo piana

Najlepsze piwo na upalne dni – które wybrać?

0
Piwo to trunek, który notuje największe spożycie właśnie latem. Większość jego rodzajów podaje się bowiem w wersji schłodzonej. To nieodłączny element letniego grilla, plażowania...
świeże krewetki na lodzie na desce

Najczęstsze błędy podczas przyrządzania owoców morza. Jak ich uniknąć i nadać...

0
Owoce morza, to prawdziwe przysmaki, które coraz częściej goszczą na polskich stołach. I jest to bez wątpienia bardzo smaczny trend. Skarby, które znajdują się...
torciki musowe

Torciki musowe – najlepszy wybór na lato

0
Leciutkie, delikatne i niesamowicie smaczne ciasta z musem, to od kilku lat trend w cukiernictwie. Ten wymyślony we Francji deser wymaga nie lada umiejętności...

Tajemnicza nazwa i prostota przygotowania, czyli co kryje się pod nazwą...

1
Ta zagadkowa, wywodząca się od francuskiego czasownika „fondre” („roztapiać się”) nazwa, może sugerować, że jest to trudne w wykonaniu, wysublimowane danie kuchni francuskiej. Otóż...
banany w drewnianej skrzynce

Odwieczny problem z bananami – w jakich warunkach przechowywać te owoce?

0
Od kiedy w domach zagościły lodówki, nabraliśmy przekonania, iż najlepiej żywność przechowywać właśnie tam. Chłód i stała temperatura powinna utrzymać artykuły spożywcze w nienagannym...
kiszone warzywa w słoikach rustykalne zdjęcie

Kiszonki – które smakują fantastycznie i jakie oferują właściwości?

0
Kiszenie to najzdrowszy i znany od pradawnych czasów sposób na konserwację żywności. Dzięki niemu możemy znacznie wydłużyć termin przydatności do spożycia wielu warzyw i...
zielone i żółte banany

Zielonkawe, intensywnie żółte, ciemne – jakie banany warto wybierać w sklepie...

0
Banany to jedne z najpopularniejszych egzotycznych owoców, które są kupowane przez Polaków. Znaleźć można je już nie tylko w dużych supermarketach, ale nawet na...

Najnowsze