Kilka słów o właściwościach i zastosowaniu nasion chia
Chia, czyli szałwia hiszpańska to gatunek rośliny, który należy do tej samej rodziny, co mięta oraz melisa. Słowo oznacza „oleisty”, co świetnie oddaje podstawowe właściwości...
Chłodnik pomidorowy z serkiem wiejskim
Chłodnik pomidorowy to zdrowy, smaczny i przede wszystkim orzeźwiający pomysł na obiad. Idealnie sprawdzi się w upalne dni, gdy nie mamy zbyt dużego apetytu....
Podaj deser jak w kawiarni – 4 rady jak podać deser...
Niemal na każdym przyjęciu jest podawany deser. Każdy z nas chce, aby goście zachwycili się nie tylko smakiem, ale również pięknym wyglądem smakołyków. Jak...
Ile cukru zjadamy na co dzień?
Ile zjadamy cukru? W rok zapewne worki. Cukier spożywamy nie tylko słodząc herbatę czy kawę. Znajdziemy go ukrytego w wielu produktach. Przykład? Dosładzane są...
Tajemnicza nazwa i prostota przygotowania, czyli co kryje się pod nazwą...
Ta zagadkowa, wywodząca się od francuskiego czasownika „fondre” („roztapiać się”) nazwa, może sugerować, że jest to trudne w wykonaniu, wysublimowane danie kuchni francuskiej. Otóż...
Proste i tanie urządzenia do parzenia kawy w domu i pracy
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu specjalne urządzenia do parzenia kawy, takie jak ekspresy, były zarezerwowane dla kawiarni. Dziś wszyscy kawosze mają dostęp do najróżniejszych urządzeń,...
Karmelowa Panna cotta. Ten deser skradnie Wasze serca!
Lekka, zmysłowa, karmelowa i nieobliczalnie pyszna – a na imię ma Panna cotta. Podaruj sobie i bliskim chwilę zapomnienia. Rozkoszujcie się smakiem karmelu i...