Zioła dla ludzi i pszczół
Zdobią, smakują a także pomagają przetrwać pszczołom - sadźmy jak najwięcej ziół w ogrodach i na balkonach.
Bazylia, cząber, kolendra, lubczyk, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia,...
Ekspresy kapsułkowe – co musisz wiedzieć?
Ekspresy kapsułkowe są dosyć świeżym produktem na rynku kawoszy, ale ich popularność od początku jest wysoka i wcale nie maleje. Z pewnością są wygodniejszym...
Matteo Brunetti: We Włoszech jest dwadzieścia regionów i każdy ma swoją...
Zdaniem Matteo Brunetti fenomen kuchni włoskiej polega na tym, że ma w ofercie wiele dań, których przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt bywa naprawdę zaskakujący. Kluczem...
Proste i tanie urządzenia do parzenia kawy w domu i pracy
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu specjalne urządzenia do parzenia kawy, takie jak ekspresy, były zarezerwowane dla kawiarni. Dziś wszyscy kawosze mają dostęp do najróżniejszych urządzeń,...
Dość rutyny! Zaszalej z naleśnikami
Naleśniki. Kto ich nie kocha? Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składają się z najprostszych produktów, które zawsze mamy w kuchni. Ale umówmy się, słodkie...
Przygotowywanie kawy w domu – od kawy tradycyjnej po nowe receptury
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Wiele osób cieszy się nim nie tylko ze względu na efekt pobudzający, ale także przyjemny...
Najczęstsze błędy podczas przyrządzania owoców morza. Jak ich uniknąć i nadać...
Owoce morza, to prawdziwe przysmaki, które coraz częściej goszczą na polskich stołach. I jest to bez wątpienia bardzo smaczny trend. Skarby, które znajdują się...
Karmelowa Panna cotta. Ten deser skradnie Wasze serca!
Lekka, zmysłowa, karmelowa i nieobliczalnie pyszna – a na imię ma Panna cotta. Podaruj sobie i bliskim chwilę zapomnienia. Rozkoszujcie się smakiem karmelu i...
Kiszonki – które smakują fantastycznie i jakie oferują właściwości?
Kiszenie to najzdrowszy i znany od pradawnych czasów sposób na konserwację żywności. Dzięki niemu możemy znacznie wydłużyć termin przydatności do spożycia wielu warzyw i...
Jak przyrządzić w domu prawdziwą włoską pizzę?
Sztuka pieczenia pizzy została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Ale pieczenie pizzy jest równie cenne. Między pizzerią a kuchnią w domu istnieją duże różnice,...