Matteo Brunetti: We Włoszech jest dwadzieścia regionów i każdy ma swoją...
Zdaniem Matteo Brunetti fenomen kuchni włoskiej polega na tym, że ma w ofercie wiele dań, których przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt bywa naprawdę zaskakujący. Kluczem...
Tajemnice kuchni chińskiej
Wystarczą trzy podstawowe składniki i to dzięki nim potrawy zyskują zupełnie inny smak. Imbir, czosnek i por – to podstawowe składniki chińskich dań. Jak...
Torty dla początkujących, czyli jak upiec tort?
Efektowny i pyszny tort to obowiązkowy punkt programu podczas wielu rodzinnych uroczystości: ślubów, rocznic, jubileuszów czy urodzin.
Dla wielu z nas samodzielne przygotowanie tortu wydaje...
Polskie smaki: lubimy kwaśne
Jakie potrawy smakują nam najlepiej? Okazuje się, że kwaśne. To smak, który często obecny jest w naszej kuchni i to jego też szukamy w...
Teo Vafidis o sekretach greckiej kuchni
Grecy słyną ze swojego sposobu bycia, temperamentu, antycznej kultury, tradycji, ale przede wszystkim – kuchni. Delikatne mięsa, wyborne sery, świeże owoce morza, oliwki i...
Przedmioty kuchenne przydatne w trakcie gotowania
Przygotowywanie posiłków może być ogromną przyjemnością, jednak aby tak się stało, konieczne jest posiadanie odpowiednich przedmiotów kuchennych, które ułatwiają gotowanie. Nowoczesne gadżety są...
Przywracamy lato! Postaw na proste i smaczne koktajle
Pogoda za oknem nie rozpieszcza, tym bardziej warto przypomnieć sobie smaki lata i wykorzystać sezonowe owoce. Koktajle na bazie malin i jeżyn są pyszne...
Letnie orzeźwienie – sprawdzone przepisy na zdrową lemoniadę
W gorące, letnie dni należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Kawa i herbata, pomimo walorów smakowych wysuszają organizm, alkohol robi to w jeszcze większym...
Najdroższa kawa na świecie
Ludzkość ceni ją za jej pobudzające właściwości i doskonały smak. Wiele osób nie dopuszcza myśli, aby rozpocząć udany dzień bez filiżanki aromatycznej, gorącej...
Tosty z buraczanym hummusem – na dobry początek dnia
Buraki to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, często jednak niedoceniane i wykorzystywane jedynie do tradycyjnych potraw, np. barszczu. Szczególnie...