polskie smaki

Polskie smaki: lubimy kwaśne

1
Jakie potrawy smakują nam najlepiej? Okazuje się, że kwaśne. To smak, który często obecny jest w naszej kuchni i to jego też szukamy w...
cevapcici

Cevapcici, pljeskavica, ustipci – najbardziej charakterystyczne dania kuchni bałkańskiej

0
Bałkany przyciągają coraz więcej turystów. Co roku w ten region Europy przybywa mnóstwo ludzi poszukujących ciekawych zabytków, historycznych faktów i legend. Nie mniejszą popularnością...

Matteo Brunetti: We Włoszech jest dwadzieścia regionów i każdy ma swoją...

0
Zdaniem Matteo Brunetti fenomen kuchni włoskiej polega na tym, że ma w ofercie wiele dań, których przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt bywa naprawdę zaskakujący. Kluczem...

Tosty z buraczanym hummusem – na dobry początek dnia

1
Buraki to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, często jednak niedoceniane i wykorzystywane jedynie do tradycyjnych potraw, np. barszczu. Szczególnie...
woda na lato

Letnie orzeźwienie – sprawdzone przepisy na zdrową lemoniadę

0
W gorące, letnie dni należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Kawa i herbata, pomimo walorów smakowych wysuszają organizm, alkohol robi to w jeszcze większym...
Dobrze wyposażona kuchnia podczas pracy

Przedmioty kuchenne przydatne w trakcie gotowania

0
Przygotowywanie posiłków może być ogromną przyjemnością, jednak aby tak się stało, konieczne jest posiadanie odpowiednich przedmiotów kuchennych, które ułatwiają gotowanie. Nowoczesne gadżety są...
grzane wino

Przepisy, które sprawią, że poznasz grzane wino i piwo na nowo!

0
Idea podgrzewania wina z przyprawami pojawiła się już na terenie Starożytnego Rzymu. Żołnierze imperialni z II wieku naszej ery posilali się gorącym napojem podczas...
Koktajl z jeżyn z powidłami śliwkowymi

Przywracamy lato! Postaw na proste i smaczne koktajle

1
Pogoda za oknem nie rozpieszcza, tym bardziej warto przypomnieć sobie smaki lata i wykorzystać sezonowe owoce. Koktajle na bazie malin i jeżyn są pyszne...
Shakshuka

Dania dietetyczne popularne w naszej kuchni

0
W ostatnich latach wzrosła nasza świadomość jako konsumentów. Coraz większą uwagę zwracamy nie tylko na cenę, ale i jakość  produktów. Coraz chętniej płacimy za...

Makarony – wartościowa baza wiosennego menu

1
Wiosną chcemy poczuć się lekko. Stajemy się bardziej aktywni i więcej czasu spędzamy na dworze, zakładając coraz mniej warstw ciepłych ubrań. Także nasze menu...

Najnowsze