Tosty z buraczanym hummusem – na dobry początek dnia
Buraki to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, często jednak niedoceniane i wykorzystywane jedynie do tradycyjnych potraw, np. barszczu. Szczególnie...
Dania dietetyczne popularne w naszej kuchni
W ostatnich latach wzrosła nasza świadomość jako konsumentów. Coraz większą uwagę zwracamy nie tylko na cenę, ale i jakość produktów. Coraz chętniej płacimy za...
Przepisy, które sprawią, że poznasz grzane wino i piwo na nowo!
Idea podgrzewania wina z przyprawami pojawiła się już na terenie Starożytnego Rzymu. Żołnierze imperialni z II wieku naszej ery posilali się gorącym napojem podczas...
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Wiosną chcemy poczuć się lekko. Stajemy się bardziej aktywni i więcej czasu spędzamy na dworze, zakładając coraz mniej warstw ciepłych ubrań. Także nasze menu...
Odwieczny problem z bananami – w jakich warunkach przechowywać te owoce?
Od kiedy w domach zagościły lodówki, nabraliśmy przekonania, iż najlepiej żywność przechowywać właśnie tam. Chłód i stała temperatura powinna utrzymać artykuły spożywcze w nienagannym...
Z letnimi upałami walcz napojami
Wysokie temperatury i wzmożony wysiłek fizyczny związany ze spędzaniem czasu na świeżym powietrzu mogą prowadzić do odwodnienia. Choć najlepsza na walkę z pragnieniem jest woda, istnieją...
Tajemnicza nazwa i prostota przygotowania, czyli co kryje się pod nazwą...
Ta zagadkowa, wywodząca się od francuskiego czasownika „fondre” („roztapiać się”) nazwa, może sugerować, że jest to trudne w wykonaniu, wysublimowane danie kuchni francuskiej. Otóż...
Comfort food – pomysły na potrawy, które poprawią humor w jesienne...
Mianem "comfort food" określamy jedzenie, którego smak pomaga nam przetrwać przygnębiające i samotne chwile. Pozwala ono na powrót do chwil z dzieciństwa, świetnie poprawia...
Truskawki mają moc
Sezon letni to najlepszy czas na truskawkowe przysmaki. Jak najszybciej i najsmaczniej przyrządzić coś z tych wyjątkowych owoców. Dobrze mieć pod ręką kilka pomysłów.
Co...
Smak jagód w domowych przepisach – zobacz, jak wykorzystać w kuchni...
Sezon na jagody zaczyna się w czerwcu i nie trwa zbyt długo, dlatego warto czerpać pełnymi garściami z tych darów natury. Jagody dają ogromne...