Torty dla początkujących, czyli jak upiec tort?
Efektowny i pyszny tort to obowiązkowy punkt programu podczas wielu rodzinnych uroczystości: ślubów, rocznic, jubileuszów czy urodzin.
Dla wielu z nas samodzielne przygotowanie tortu wydaje...
Zioła dla ludzi i pszczół
Zdobią, smakują a także pomagają przetrwać pszczołom - sadźmy jak najwięcej ziół w ogrodach i na balkonach.
Bazylia, cząber, kolendra, lubczyk, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia,...
Z letnimi upałami walcz napojami
Wysokie temperatury i wzmożony wysiłek fizyczny związany ze spędzaniem czasu na świeżym powietrzu mogą prowadzić do odwodnienia. Choć najlepsza na walkę z pragnieniem jest woda, istnieją...
Najdroższa kawa na świecie
Ludzkość ceni ją za jej pobudzające właściwości i doskonały smak. Wiele osób nie dopuszcza myśli, aby rozpocząć udany dzień bez filiżanki aromatycznej, gorącej...
Odwieczny problem z bananami – w jakich warunkach przechowywać te owoce?
Od kiedy w domach zagościły lodówki, nabraliśmy przekonania, iż najlepiej żywność przechowywać właśnie tam. Chłód i stała temperatura powinna utrzymać artykuły spożywcze w nienagannym...
Tajemnicza nazwa i prostota przygotowania, czyli co kryje się pod nazwą...
Ta zagadkowa, wywodząca się od francuskiego czasownika „fondre” („roztapiać się”) nazwa, może sugerować, że jest to trudne w wykonaniu, wysublimowane danie kuchni francuskiej. Otóż...
Truskawki mają moc
Sezon letni to najlepszy czas na truskawkowe przysmaki. Jak najszybciej i najsmaczniej przyrządzić coś z tych wyjątkowych owoców. Dobrze mieć pod ręką kilka pomysłów.
Co...
Co jedzą weganie?
Na początku warto wspomnieć czym właściwie jest weganizm. To styl życia, zakładający rezygnację ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego oraz korzystania z wyrobów tworzonych z...
Comfort food – pomysły na potrawy, które poprawią humor w jesienne...
Mianem "comfort food" określamy jedzenie, którego smak pomaga nam przetrwać przygnębiające i samotne chwile. Pozwala ono na powrót do chwil z dzieciństwa, świetnie poprawia...
Smak jagód w domowych przepisach – zobacz, jak wykorzystać w kuchni...
Sezon na jagody zaczyna się w czerwcu i nie trwa zbyt długo, dlatego warto czerpać pełnymi garściami z tych darów natury. Jagody dają ogromne...