Smak jagód w domowych przepisach – zobacz, jak wykorzystać w kuchni...
Sezon na jagody zaczyna się w czerwcu i nie trwa zbyt długo, dlatego warto czerpać pełnymi garściami z tych darów natury. Jagody dają ogromne...
Jajka kurze, przepiórcze, perlicze, a może kacze – które są najzdrowsze
Zazwyczaj, kiedy mówimy o jajkach, mamy na myśli te kurze. Okazuje się jednak, że istnieje zdecydowanie więcej rodzajów jajek. Do tych najpopularniejszych należą jaja...
Jak przechowywać owoce i warzywa w domu?
Owoce i warzywa stanowią podstawę zdrowej i pełnowartościowej diety. Często, robiąc zakupy, nie zastanawiamy się na tym, w jaki sposób przechowywać owoce i warzywa,...
Jeszcze dobre czy już do wyrzucenia – czyli jak ocenić czy...
W Polsce co roku marnuje się wiele ton żywności. Jest to efektem robienia zakupów na zapas i niewłaściwego przechowywania. Po jakimś czasie okazuje się,...
Śniadanie, które da ci energię na pół dnia
Znaczna większość ludzi doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie oraz uprawianie sportu. Na to, jak się czujemy, wpływa wiele...
Kiszonki – które smakują fantastycznie i jakie oferują właściwości?
Kiszenie to najzdrowszy i znany od pradawnych czasów sposób na konserwację żywności. Dzięki niemu możemy znacznie wydłużyć termin przydatności do spożycia wielu warzyw i...
Zdrowy smak natury: sycący krem z batatów i pieczonej papryki z...
Sezon na paprykę w pełni, warto więc wykorzystać jej walory smakowe nie tylko sporządzając tradycyjne leczo, czy znane faszerowane papryczki, ale na inne sposoby,...
Dynia w najciekawszych wydaniach! Czyli smakowite przepisy na dyniowe dania –...
Dynia to jeden z głównych symboli jesieni. W wielu domach stanowi element dekoracyjny, który nadaje wnętrzu ciepłego klimatu. Większość osób woli jednak wykorzystać ją...
Różne rodzaje i sposoby warzenia piwa
Piwo uważane jest za jeden z najstarszych i najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Piwem nazwiemy każdy napój, który powstaje w wyniku enzymatycznej hydrolizy białek i...
Tofu – co to takiego?
Odstawienie produktów zwierzęcych wiążę się z szukaniem zamienników podstawowych składników używanych do stworzenia potraw. Zastąpienie czasami nie jest proste z uwagi na częsty brak...