Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, leczenie i dieta
Nieswoiste zapalenie jelit, do którego zalicza się również wrzodziejące zapalenie jelita grubego, jest grupą chorób przewlekłych, o nie do końca zbadanej przyczynie występowania. Propagowaniem...
Czy mam alergię? Jak to sprawdzić i jakie są objawy alergii?
Alergia to bardzo popularna dolegliwość, która występuje u wielu ludzi na całym świecie. Polega na nieprawidłowej i nadmiernej odpowiedzi układu odpornościowego na pewnego rodzaju...
Smog groźny także wiosną
Mimo, że go nie widzimy i nie czujemy to smog nadal nam zagraża. Nawet wiosną i latem zdarzają się dni kiedy normy jakości powietrza...
Nie tolerujesz glutenu, a może tylko tak ci się wydaje?
Kiedyś jak ognia unikaliśmy tłuszczów i cukrów, teraz równie ochoczo ze swoich jadłospisów wykreślamy produkty zawierające gluten czy laktozę. W rozmowach o dietach dyskusje...
Nie przesadzaj z aspiryną
Na ból, na przeziębienie, czy gdy mamy gorączkę. W takich sytuacjach Polacy często sięgają po aspirynę. Lek pomaga w prewencji chorób sercowo naczyniowych, zawału...
Mięso? Nie więcej, niż 0,5 kg tygodniowo
Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, udaru lub wylewu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie jego konsumpcji do...
Skuteczna dieta – jak obliczyć stracone kilogramy?
Prowadzenie skutecznej diety to przede wszystkim określenie zapotrzebowania kalorycznego na poszczególne składniki. Układając jadłospis, policz jaką ilość produktów powinieneś spożywać, aby jeść zdrowo i...
Superfoody pomogą w odchudzaniu
Wysportowana i smukła sylwetka to marzenie wielu z nas. Sposobów, aby osiągnąć ten jeden cel jest jednak więcej niż może nam się wydawać. Oprócz...
3 rzeczy, których potrzebujesz na pierwsze zajęcia CrossFit
Zmotywowany namową znajomych z pracy i lekko przerażony stanem swoich płuc po pokonaniu 20 metrów szybszego marszu do autobusu podejmujesz decyzję – zaczynam się...
Czym zastąpić mleko
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw...